Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Δράσεις και ενέργειες του Δικτύου Lactimed

 
* Σύμφωνο συνεργασίας επιστημονικών-ερευνητικών φορέων και παραγωγών

* Αύξηση 10%-15% της γαλακτοπαραγωγής στη Θεσσαλία

Σε αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής φρέσκου γάλακτος –ιδίως αιγοπρόβειου- της Θεσσαλίας κατά 10%-15%, σε ετήσια βάση, στοχεύουν οι δράσεις και ενέργειες που αναπτύσσονται μέσω του δικτύου Lactimed, με κύριο σκοπό την ενίσχυση τόσο της προστιθέμενης αξίας των τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και την ενίσχυση της παρουσίας ποιοτικών προϊόντων, όπως η θεσσαλική φέτα, στις ξένες αγορές. Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλία παράγεται το ένα τρίτο της φέτας που παράγεται σε όλη τη χώρα, ενώ στην περιφέρεια παράγονται περί τους 145.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος.
Αυτά είναι μερικά μόνον από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της περιφερειακής συνάντησης εταίρων, παραγωγών και δυνητικών συμμετεχόντων στο Lactimed, που πραγματοποιείται από χθες στη Λάρισα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του γαλακτοκομικού-τυροκομικού τομέα της Θεσσαλίας. Το Σύμφωνο Συνεργασίας, ανάμεσα σε 15 επιστημονικούς-ερευνητικούς φορείς και παραγωγούς (γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων) της Θεσσαλίας, θα έχει σαν στόχο την αναλυτική καταγραφή των αναγκών των παραγωγών και την υποστήριξή τους σε διαδικασίες συνεργειών, για εξωστρεφείς δράσεις ή εφαρμογή πιο αποτελεσματικών παραγωγικών μεθόδων. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συντονιστή του προγράμματος σε τοπικό επίπεδο, Δημήτρη Γούσιο, ένας από τους βασικούς στόχους του Lactimed είναι και η ενίσχυση της εξωστρέφειας των παραγόμενων προϊόντων, μέσω σωστού marketing. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Lactimed πραγματοποιήθηκε μια αναλυτική καταγραφή της γαλακτοκομικής αλυσίδας της Θεσσαλίας, καθώς και η γαλακτοκομική εικόνα της περιφέρειας, σε σχέση με το σύνολο της χώρας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Όπως ανέφερε ο κ. Γούσιος, το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται στη Θεσσαλία, σε σχέση με τον κλάδο της γαλακτοπαραγωγής, αλλά και πιο συγκεκριμένα του τυροκομικού κλάδου είναι ο κατακερματισμός της παραγωγής, σε μικρές μονάδες που δεν αναπτύσσουν συνεργασίες και συνέργειες μεταξύ τους. Να σημειωθεί ότι υπολογίζεται πως στη Θεσσαλία υπάρχουν περίπου 75 παραγωγοί τυροκομικών προϊόντων. Με τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφορικά με τη φέτα και την προσπάθεια κατοχύρωσής της ως ΠΟΠ ελληνικό, το συγκεκριμένο τυρί συγκεντρώνει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ομιλητών της συνάντησης, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη οργάνωση, από την πλευρά των παραγωγών, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία –«έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια των παραγωγικών μονάδων, με σωστό marketing, ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι, για παράδειγμα, οι τιμές της φέτας, στις ξένες αγορές, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική προστιθέμενη αξία του προϊόντος, που είναι η ποιότητά τους. Εκτιμούμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης σε αυτό το κομμάτι», ανέφερε ο κ.Γούσιος. 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Υπενθυμίζεται ότι το Lactimed στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγής και διανομής τοπικών και καινοτόμων μεσογειακών γαλακτοκομικών προϊόντων, μέσω της οργάνωσης του γαλακτοκομικού τομέα κάθε συμμετέχουσας περιφέρειας -για την Ελλάδα είναι η περιφέρεια Θεσσαλίας, της στήριξης των παραγωγών για την πραγματοποίηση των αναπτυξιακών τους σχεδίων και τέλος, της δημιουργίας νέων αγορών για τα προϊόντα τους. Το σχέδιο εφαρμόζεται στο πλαίσιο του προγράμματος IEVP CT MED και χρηματοδοτείται με ποσό της τάξης των 4,35 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως τον Μάιο του 2015, η Anima και οι 11 εταίροι θα πραγματοποιήσουν εκατό περίπου οργανωμένες παρεμβάσεις προς όφελος των εμπλεκόμενων φορέων στους γαλακτοκομικούς τομείς της Αλεξάνδρειας και της Beheira (Αίγυπτο), της Bekaa και της Baalbeck-Hermel (Λίβανο), της Bizerte και της Béja (Τυνησία), της Σικελίας (Ιταλία) και της Θεσσαλίας (Ελλάδα).

BHMATA
Ειδικά για τη Θεσσαλία, προωθείται η ανάδειξη και δημιουργία νέων γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων, όπως είναι το τυρί μακράς ωρίμανσης και το τυρί με γάλα μετακινούμενων κτηνοτρόφων, ενώ παράλληλα προωθείται η συμμετοχή επιλεγμένων τυροκόμων σε πέντε μεγάλες διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, με στόχο την προώθηση θεσσαλικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, με τη συμμετοχή μέσων μαζικής ενημέρωσης, καταναλωτών, εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων. Οι αποφάσεις αυτές θα υλοποιηθούν έως το τέλος του καλοκαιριού του 2014. Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης χαιρέτισαν, χθες το βράδυ, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γεώργιος Ασωνίτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Απόστολος Δοντάς, καθηγητές, ερευνητές και παραγωγοί. Η συνάντηση συνεχίζεται και σήμερα, Τετάρτη, από τις 10 το πρωί, ενώ με το πέρας των σημερινών συναντήσεων, αναμένεται να οριστούν οι σχετικές ομάδες εργασίας.
Μ.Μ.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας (ρεπορτάζ)
Φωτογραφίες: Αγρότης-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου