Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Παλαμά στη διημερίδα του προγράμματος Lactimed

Στην κατευθυντήρια γραμμή πάνω στην οποία κινούνται  οι κτηνοτρόφοι της περιοχής Παλαμά αλλά και στις  βάσεις τις οποίες πρέπει να αναπτύξουν μέσα από το πρόγραμμα Lactimed αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Παλαμά και Ευρύτερης Περιοχής κ. Χρήστος Καρακώστας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των εμπλεκόμενων φορέων της Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.
Ειδικότερα,  στην  παρέμβασή του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Παλαμά κ. Καρακώστας αναφέρθηκε στη σημασία της αύξησης  της κτηνοτροφίας στην ευρύτερη περιοχή, με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας του γάλακτος, αλλά και μείωση του κόστους παραγωγής, με παράλληλη βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες για τη συγκρότηση συνεταιρισμού κτηνοτρόφων της περιοχής.
Επιπλέον, στάθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών που υπάρχουν στην περιοχή, όπως το ΕΘΙΑΓΕ Παλαμά (Φυτώριο) με πειραματικές καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αναγκαιότητα που υπάρχει για παράλληλη συνεργασία κτηνοτρόφων και γεωργών για την περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη των ζωοτροφών στην περιοχή με συμβολαιακή σχέση αλλά και στη βελτίωση των υφιστάμενων βοσκοτόπων και η επέκταση αυτών, που είναι επίσης στους άμεσους στόχους του Κτηνοτροφικού Συλλόγου.
Παράλληλα, ο κ. Καρακώστας υπογράμμισε πως πρέπει να συνεχιστούν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με καθηγητές από τις πανεπιστημιακές σχολές (μεταξύ των οποίων και η Κτηνιατρική Καρδίτσας) και τις ανάλογες σχολές του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Λάρισα - Καρδίτσα), που θα αναφέρονται σε θέματα διατροφής, προληπτικής ιατρικής, γενετικής βελτίωσης ζώων, κ.λπ. Μάλιστα ο κ. Καρακώστας επισημαίνει πως με τις παρεμβάσεις του συλλόγου ενισχύθηκε μετά από πολλά χρόνια η τιμή του πρόβειου γάλακτος η οποία αγγίζει πλέον το 1 ευρώ το κιλό. «Ο κτηνοτροφικός κλάδος μπορεί και πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων παίρνοντας στα χέρια του την υπόθεση της φέτας», τονίζει για το μείζον θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τη «μάχη» της φέτας.


Καταλυτικός ο ρόλος στο Lactimed - Συνάντηση φορέων στον Παλαμά



Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του προγράμματος Lactimed (ευρωπαϊκό πρόγραμμα γαλακτοκομικών προϊόντων - φέτα Θεσσαλίας), έλαβε χώρα στον Παλαμά συνάντηση φορέων κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας με τη συμμετοχή από την πλευρά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του καθηγητή κ. Δημήτρη Γούσιου και της κ. Δήμητρας Γάκη, καθώς και του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κων. Τσιμπούκα.
Στη συνάντηση διαπιστώθηκε η ανάγκη συνεργασίας των φορέων και αναπτύχθηκαν οι στόχοι του προγράμματος, δημιουργώντας μια νέα ελπίδα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή. 
Ακολούθησε την προηγούμενη εβδομάδα -ένα χρόνο μετά την εκκίνηση του προγράμματος Lactimed και μετά την ολοκλήρωση της έρευνας γύρω από την υφιστάμενη κατάσταση της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης του γάλακτος στη Θεσσαλία- συνέδριο στη Λάρισα το οποίο σηματοδότησε την έναρξη της εφαρμογής του.
Στο διήμερο συνέδριο αναδείχτηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης των γαλακτοκομικών προϊόντων και κυρίως της φέτας, για την οποία τα δεδομένα των αγορών λένε ότι η ζήτησή της διεθνώς κυμαίνεται στους 100.000 τόνους και η χώρα μας σήμερα είναι σε θέση να καλύψει μόνο το 10%. Αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαία η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, που μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Τα πρώτα βήματα έγιναν ήδη, αφού το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας -εκτός των άλλων- συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας, τη βελτίωση βοσκοτόπων (με πρώτες παρεμβάσεις στους δήμους Σοφάδων, Φαρκαδόνας και Ρήγα Φεραίου), την εποπτεία και τον έλεγχο της διατροφής των ζώων αλλά και την κτηνιατρική στήριξή τους.
Προϋπόθεση για να γίνουν όλα τα παραπάνω, είναι να κτιστούν ξανά οι συλλογικότητες των παραγωγών, μέσα από τη σύσταση συνεταιρισμών σε νέα βάση, οι οποίοι θα αναχαιτίσουν τον ατομισμό που υπάρχει μέχρι τώρα στους κτηνοτρόφους και τους καθιστούσε θύματα εκμετάλλευσης διάφορων τυροκόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου